Beste lezer,
Deze week bespreek ik een klassiek economisch onderwerp: wisselkoersen. En dat is minder saai dan je denkt. Daarna twee Random Picks.
Maar nu eerst Steve Jobs op een motor. Via Dripped Out Technology Brothers.
Verhaal van de week
Afgelopen dinsdag was het zover. Na twintig jaar dominantie was een euro deze week voor het eerst weer evenveel waard als de dollar. Ten tijden van de kredietcrisis kreeg je tot wel 1,60 dollar voor een euro en in 2021 nog dik 1,20. Nu lopen de valuta 1 op 1. Sterker nog, op moment van schrijven is de dollar sterker dan de euro: 99 dollarcent per euro.
De belangrijkste genoemde reden is de Amerikaanse centrale bank die de rente eerder heeft verhoogd dan zijn Europese equivalent. Hierdoor is het voor investeerders interessant om geld in de VS te stallen (en uit te lenen). Daarnaast zijn er onder andere door de oorlog in Oekraïne zorgen over de economie van de eurozone en daarmee over de kracht van de euro.
Hoewel deze analyse logisch klinkt is, is het ook link om te denken dat we deze dynamieken volledig kunnen doorgronden. Zo is het waar dat een hogere rente kapitaal naar de VS kan trekken, maar een hogere rente kan ook een rem zetten op de economische groei. En de tweede reden die ik noem in de vorige alinea waarom de euro in waarde verliest zijn nu net zorgen om de kracht van de economie. Die redeneerwijze volgend zou een hogere rente in de VS de dollar dus ook zwakker kunnen maken.
Terwijl de dollar zijn kracht laat zien is het leuk te benoemen dat sommige economen, analisten en andere (zelfbenoemde) experts al jaren reppen over het einde van de dollar als wereldmunt. Redenen te over waarom de dollar zou ‘vallen’. Maar de werkelijkheid is weerbarstig: de wereld(economie) staat in brand, maar de dollar staat fier overeind.
De denkfout die velen maken is dat hoewel de Amerikaanse economie, het financiële stelsel en de dollar misschien instabiliteit en mankementen in zich dragen, dit niet betekent dat alternatieven beter zijn. En in de economie is alles relatief. Een valuta kan alleen minder dominant worden als deze minder waard wordt ten opzichte van een andere valuta. Het kan niet zo zijn dat alle valuta minder dominant worden. (Ten minste, er kan hevige inflatie zijn – zoals nu – maar daarmee komt er geen einde aan een bepaalde valuta binnen een internationale context.)
In zijn boek Keerpunt 1971 legt Edin Mujagic (in LS #10 vind je een uitgebreide bespreking) haarfijn uit wat er allemaal mis is met de dollar, maar hij legt ook uit dat dat niet het ‘einde’ van de dollar hoeft te betekenen. De Chinese yuan is bijvoorbeeld geen redelijk alternatief, aangezien het Chinese kapitaalverkeer niet vrij is en het nog altijd vrij spannend is of je rechten als bezitter van yuans en/of investeerder in China gerespecteerd worden.
Een andere veel gehoorde potentiële uitdager van de dollar is Bitcoin of crypto in algemeen. Ik denk dat het duidelijk is dat het gebruiksgemak van dergelijke digitale munten nog simpelweg te laag ligt om dit soort alternatieven op dit moment serieus te nemen.
Kijkend naar ontwikkelingen aan de overkant van de Atlantische oceaan de afgelopen jaren zou je verwachten dat men aldaar in de hoek zit waar de klappen zullen vallen. Politieke instabiliteit (Trump, Biden) en wisselend economisch beleid lijken me geen pre. Daarnaast is het verdedigbaar dat in de VS de grootste bubbels werden geblazen de afgelopen jaren. Amerikaanse aandelenkoersen zijn en waren de hoogste ter wereld, wat ook de val naar beneden in potentie het heftigst maakt. De VS is het ook het epicentrum van de crypto- en web3-wereld. Leuk in tijden van euforie, maar nu vooral een bron van onzekerheid en chaos.
Tegelijkertijd hebben we in Europa onze eigen problemen, een blik op de energierekening maakt dat gauw duidelijk.
De optelsom resulteert in een sterkere dollar.
Economen en beleggers kunnen zich enorm blindstaren op specifieke financiële ontwikkelingen en details, zo raken sommigen niet uitgepraat over negatieve rentes en monetaire verruiming (geld printen). Wat we nu ervaren doet ons herinneren dat de economie bestaat uit een ontelbaar aantal variabelen en dat ontwikkelingen vaak onnavolgbaar zijn.
Random Picks
GameStop begin teen NFT marktplaats. Iets met slechte timing… Lees meer: Forbes
Hoewel er vaak kritiek is op het korte termijn denken en daarmee heftig bewegen van koersen op de beurs, blijft het slechte sentiment van vandaag de dag ook bedrijven die niet beursgenoteerd zijn niet bespaard. Afgelopen week werd bekend dat Klarna een investering ophaalde van 800 miljoen dollar tegen een waardering die 85% lager ligt dan in de vorige ronde. Lees meer: TechCrunch