“Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.” Matteüs 25:29
Beste lezer,
Deze week ga ik op bezoek bij een oude bekende: Chinese vastgoedreus Evergrande. We sluiten zoals altijd af met een aantal (niet geheel) Random Picks.
Maar nu eerst een plaatje van één van de NFT’s uit de collectie van de illustere basketballer Dennis Rodman. “Dennis Rodman's Barbershop features 5,000 unique NFTs that each celebrate the unrivaled style, flair, and larger-than-life persona of Dennis Rodman.”
Terugblik van de week
‘Van een “Chinees Lehman Brothers-moment” kunnen we misschien (nog) niet spreken, maar ook nu zal achteraf kunnen blijken dat dit een Black Swan van mythische proporties was.’ Aldus ikzelf in oktober vorig jaar voor de allereerste Lehman Sisters. Op dat moment vielen de journalisten en analisten al een paar weken over elkaar heen om de ‘gevaarlijke tijdbom’ Evergrande te duiden. Het vastgoedimperium zou vooral uit luchtkastelen bestaan en de Chinese vastgoedmarkt een collectie leegstaande, onafgebouwde flatgebouwen. De bubbel zou barsten en de gevolgen niet te overzien. Een half jaar later is van de enorme ontwrichtende effecten weinig tot niets gebleken…
Wanneer ik het stuk teruglees kan ik alleen maar tevreden zijn over de slagen om de arm die in de tekst verwerkt zijn, ik heb het over “een nog groter - en meest onwaarschijnlijk - effect” en “zou kunnen”. Toch moet ik ook bekennen dat ik natuurlijk niet zomaar een verhaal over (de ineenstorting van) een Chinees vastgoedbedrijf en bijbehorende gevaren schreef. Ik zag wel degelijk voor me dat hier misschien iets heel groots te gebeuren stond. Dat het hier ging om het begin van een einde.
Maanden gingen voorbij en ik keek niet meer om naar Hui Ka Yans zakelijke kind. Ik schreef er niet over en op een enkele keer na vroeg niemand me naar de stand van zaken. Dat zette me aan het denken.
Het laat in het klein zien dat het kan gebeuren dat iemand (steeds) waarschuwt voor doemscenario’s die nooit uitkomen en dat diegene daar nooit op wordt afgerekend. Mensen vergeten nu eenmaal snel en daarbij, een slimme voorspeller weet zich eenvoudig te verstoppen. Spreek je hem aan op zijn verkeerde voorspellingen zal hij je vreemd aankijken en zeggen: “Voorspellingen? Welke voorspellingen? Ik schetste alleen wat mogelijke scenario’s.”
Worden de scenario’s werkelijkheid, dan zal de scenarioschetser ineens een heel ander verhaal vertellen, dan is hij de man die de grote crash als een van de eersten zag aankomen en had hij het lef had zich los te maken van de groep om de rest van de meute te waarschuwen.
Dat kan natuurlijk niet. Je verstoppen als het niet klopt en je op de borst slaan als je ‘gelijk’ hebt is oneerlijk én potentieel gevaarlijk. Het vertroebelt namelijk het beeld van wie een goede voorspeller is en wie niet. Reken mensen dus niet af op hun juiste voorspellingen, maar kijk ook naar hun lading foutieve scenarioschetsen. Betrouwbaarheid is niet alleen het vaak goed hebben, het betekent ook niet te vaak mis zitten.
Zoals ik ook in LS #1 al schreef publiceerde de Financial Times al in maart 2007 over bizarre praktijken op de Amerikaanse huizen- en hypothekenmarkt, terwijl pas na de zomer van 2008 de paniek echt begon toe te slaan en de schade zichtbaar werd. Dus ook voor wat betreft zaak Evergrande is het te vroeg te stellen dat de meest pessimistische waarzeggers ongelijk hadden. Hoe explosief en direct crashes achteraf ook mogen voelen, in de praktijk sluimeren ze richting ontploffing. De spaghetti van tijdlijnen en effecten maakt voorspellen misschien extra ingewikkeld. Ook het blootleggen van een foutieve voorspelling is niet altijd even makkelijk.
Iemand die het tegenovergesteld beweert is óf veel slimmer dan ik óf verkondigt onzin.
Random Picks
De animo om Chelsea F.C. over te nemen is niet gering. Clusters van miljardairs en business leaders inclusief een Facebook co-founder, een ex-Disney CEO, een bier magnaat en bekende namen uit de NBA en NFL hebben biedingen ingediend bij Bruce Buck, de voorzitter van de club. Met een prijs van rond de 4 miljard dollar wordt het de duurste overname van een sportclub ooit. De Britse overheid gaat ervoor zorgen dat de huidige eigenaar - Abramovic - niets van dat geld te zien krijgt. Het overnameproces is uitermate complex en het is de vraag of het lukt om alles op tijd rond te krijgen. Wil je meer lezen, klik dan hier: Forbes
Om de aanbevelingen nóg beter te maken introduceerde Netflix deze week een nieuw knopje. Duimpje omhoog en duimpje omlaag krijgen gezelschap van twee duimen omhoog. Hier lees je meer: Variety
De oprichter van startup GoodLeap (waardering van $ 12 mld) is revolutionizing non-profit financiering met GivePower. Via GoodLeap worden mensen die zonnepanelen op hun huis willen gekoppeld aan financiers en voor elke transactie die via GoodLeap plaatsvindt gaat er een donatie naar GivePower. GivePower zorgt op zijn beurt voor schoon water en zonne-energie waar dat het meest nodig is. het gaat om niet om eenmalige acties, maar langdurige projecten: sustainability as a service. Hier lees je meer: Business of Business
Toen Etsy (online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten) besloot de hun commissie met 30% te verhogen was voor gothic bruidsjurken verkoopster Krsit Cassidy de maat vol. Via Reddit riep ze anderen op hun digitale winkeltjes in vacation mode te zetten en zo was een staking geboren. Voor Cassidy en haar medestanders smaakt de staking naar meer, ze overwegen nu een vakbond te starten. Bij het lezen van dit verhaal dacht ik onmiddellijk: zou zoiets ook op Twitter kunnen, een georganiseerde tweet-staking als Elon Musk niet (of juist wel) de macht over het bedrijf krijgt? Lees meer: CNBC
Tot volgende week!