Het is een mooi verhaal. Vanuit liefde voor de gemeenschap creëerden een stel anoniemen een club: koop een plaatje van een verveelde aap en je bent welkom op besloten feesten, je krijgt toegang tot exclusieve producten en het is een leuke Twitter profielfoto. Verder mag je doen met je aap wat je wilt, maak er T-shirts van, begin een restaurant met je aap als logo of lanceer een alcoholisch drankje met bananensmaak. Het is een mooi experiment, een nieuwe manier van samen, maar toch ook onafhankelijk van elkaar, een merk bouwen.
"Follow the white rabbit."
De afgelopen weken kwamen de anonieme oprichters van Bored Ape Yacht Club dan toch naar voren om meer te vertellen over hun avontuur, ze lieten zich interviewen door online magazine Input en waren na Elon Musk te gast in de Full Send Podcast. Vrij veilige plekken als je geen zin hebt in een kritisch vragenvuur, maar goed, misschien moeten ze er nog even inkomen.
Greg Solano is kalend, draagt een bril met kleine ronde glazen en komt uit de boekenwereld. Wylie Aronow herstelde vlak voor de geboorte van BAYC van een ziekte die hem tien jaar van zijn leven kostte, hij heeft ook een bril – grotere glazen – en zit onder de tattoos. Een discussie over een boek in een bar in Miami betekende het begin van een vriendschap en jaren later vatten ze samen het plan op een NFT-project te starten. Aronow schreef een essay waarin Bored Apes voortkwamen en in april 2021 verkocht de collectie van 10.000 apenplaatjes binnen twaalf uur na de lancering uit. Het begin was houtje-touwtje met wat weggeefacties, heel actief zijn op Twitter om aandacht te genereren en een verkoopprijs per plaatje van $ 200. Al gauw waren de BAYC NFT’s tonnen waard en op dit moment krijg je voor de gemiddelde Ape honderdduizend piek – de snelle rekenaar heeft door dat de waarde van de totale collectie daarmee gelijk is aan pakweg een miljard. Het bedrijf achter BAYC is Yuga Labs. Yuga Labs werd tijdens de laatste financieringsronde in maart dit jaar op vier miljard gewaardeerd. Met een kapitaalinjectie van 450 miljoen kunnen ze bij Yuga voorlopig wel even vooruit.
"Ignorance is bliss."
En vooruit willen ze. Waar je Bored Ape Yacht Club nog af kan doen als ongevaarlijke gekkigheid wil Yuga Labs nu een nieuwe virtuele wereld bouwen, Aronow: "We're trying to build the metaverse as we think it should be and what we think the community thinks it should be." Dat klinkt sympathiek, maar is het niet. In een rapport van juni schat McKinsey dat de metaverse in 2030 vijf biljoen – twaalf nullen – aan waarde zou kunnen generen. De ontwikkeling van die nieuwe wereld zou een samenspel moeten zijn van de hele samenleving, van startups en gevestigde bedrijven, van burgers en overheden, wetenschappers, belangengroepen, etc. Het zou niet één bedrijf, welk bedrijf dan ook, moeten zijn die de metaverse vormgeeft.
Lid van het Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry had de eer af te trappen met een openingsverklaring toen in december van vorig jaar zes cryptocurrency CEO’s werden gehoord door de U.S. House Financial Services Committee. Zonder omwegen was de republikein uit North-Carolina eerlijk over het dilemma voor de overheid. Enerzijds moeten er regels zijn om consumenten te beschermen en de macht van bedrijven in toom te houden. Anderzijds wil je dat innovatie plaatsvindt op jouw grondgebied en dat de voorlopers niet verhuizen naar kleine staten met een nog kleiner wetboek of rivaliserende wereldmachten die ‘vriendelijkere’ regels implementeren.
Meta – voormalig Facebook – was ooit een leuk bedrijf bedacht door een wonderkind van Harvard en we weten allemaal hoe dat is geëindigd. Het idee dat Meta nu ook de metaverse gaat domineren vinden we zo angstaanjagend dat de Federal Trade Commission een zaak is begonnen om te voorkomen dat het bedrijf Within koopt. Within bouwt virtual reality apps en volgens de Federal Trade Commission zou Meta met de overname een monopolie in de markt voor VR fitness apps krijgen. Daar gaat het natuurlijk niet om – wie geeft iets om de markt voor VR fitness apps? - het gaat erom dat we niet willen dat Meta een monopolie bouwt binnen de complete virtual reality wereld…
"You're only human."
De metaverse zal ons leven in de fysieke wereld niet vervangen – een computerscherm of e-reader is nog geen boek – maar het is naïef te denken dat virtual reality en augmented reality de komende jaren geen vlucht zullen nemen, dat digitale waarde creatie, waarbij wordt uitgegeven en verdiend, niet belangrijker zal worden. Als individu zul je je maar tot op zekere hoogte kunnen wapenen tegen de prikkels van dit nieuwe systeem en daarom is het van belang dat dit nieuwe systeem op organische en evenwichtige wijze ontstaat. Dat het niet een stel relatief rijke early adopters zijn die bepalen wat belangrijk is of twee boekenliefhebbers die een leuke online gemeenschap van apenplaatjes hebben gebouwd. En ook niet Mark Zuckerberg, maar eerlijk gezegd denk ik dat we daar nog het minst bang voor hoeven te zijn.
#4747