“School, politics, sports, and games train us to compete against others. True rewards — wealth, knowledge, love, fitness, and equanimity — come from ignoring others and improving ourselves.” – Naval Ravikant
Beste lezer,
Deze week in Lehman Sisters: een boek en vier (niet geheel) Random Picks.
Maar nu eerst een paar Nike x Louis Vuitton schoenen uit de tijd dat de inmiddels overleden Virgil Abloh aan het roer stond van LV. Ze gingen deze week onder de hamer en brachten ruim anderhalve ton (dollars) op.
Boek van de week
The E-Myth Revisited – Michael E. Gerber
Een klassieker als het gaat om boeken over ondernemen. Gerber is The World’s #1 Small Business Guru, aldus een zinnetje op de kaft.
Deel 1
Gerber begint met de ‘fatale assumptie’: als je het technische werk van een bedrijf (stukadoren, boekhouden, etc.) begrijpt, begrijp je ook een bedrijf dat dat technische werk doet. Om te ondernemen is het niet genoeg om een pragmatische manager te zijn of een gestructureerde technicus, het is ook cruciaal visie hebben en te kunnen fungeren als een katalysator voor verandering.
De auteur vervolgt door verschillende fasen in het bestaan van een ondernemer bloot te leggen. Eerst is er de kinderfase waarin de eigenaar en het bedrijf met elkaar versmolten zijn. Vervolgens is daar de adolescentie: er wordt hulp aan boord gehaald en dat is eerst fijn, maar het duurt niet lang voordat de ondernemer weer alles naar zich toetrekt onder invloed van het gevoel dat niemand zo om je bedrijf geeft als jijzelf.
Om dit te doorbreken moet de ondernemer iets engs doen: vertrouwen op anderen en op gestage ontwikkeling. Vertrouwen kun je volgens Gerber tot op zekere hoogte ‘regelen’: “Trust comes from knowing and knowing from understanding.” Om vervolgens echte volwassenheid te bereiken moet de ondernemer verder gaan dan wat nu goed voelt. Om een geweldig bedrijf te zijn moet je je gedragen als een geweldig bedrijf, lang voordat je een geweldig bedrijf bent. Ook doet een ondernemer er verstandig aan vooral klanten te bedienen en niet zichzelf: "He constructs a solution to the frustrations he finds among a certain group of customers. A solution in the form of a business that looks and acts in a very specific way, the way the customer needs it to look and act, not The Entrepreneur."
Nu het mentale aspect en de verschillende delen van de emotionele rollercoaster zijn behandeld – zo eenvoudig ligt dat natuurlijk allemaal niet – is het tijd voor Gerber om precies uiteen te zetten hoe je je bedrijf het beste vorm kunt geven en zo klaar te maken voor groei.
Deel 2
Volgens Gerber moet je streven naar een ‘foolproof’ en goed voorspelbare business. Ook al doe je het niet, moet je net doen alsof je je bedrijf zal franchisen. Hoe richt je het zo in, dat ook dan alles blijft draaien? Het valt op dat Gerber benadrukt dat alles gestandaardiseerd (huisstijl, kleuren) en gedocumenteerd (handleidingen) moet zijn en dat het werk voor de werknemer zo simpel mogelijk gemaakt moet worden. Het moet een doel zijn om mensen met een zo laag mogelijk vaardighedenniveau het werk te laten doen, dat is een graadmeter voor hoe goed je het werk hebt gestructureerd.
Deel 3
Vervolgens heeft ieder bedrijf een hele set ‘dingen’ nodig. Innovatie: “There needs to be a set routine. Because without it, there would be nothing to improve upon.” Een missie: "What do I value most? What kind of life do I want? What do I want my life to look like, to feel like? Who do I wish to be?" Maar ook specifieke standaarden waar je succes aan kunt afmeten: What standards are you going to insist upon regarding reporting, cleanliness, clothing, management, hiring, firing, training, and so forth?
Ook qua functies moet je ver gaan. Al ben je met zijn tweeën of drieën, schrijf alle functies binnen je bedrijf op en geef mensen specifieke functies. Dat schept duidelijkheid en maakt je klaar voor de toekomst als je mensen begint aan te nemen. Over marketing zegt hij nog: "Alive, growing, committed to keeping a promise no competitor would dare to make."
Epiloog
Gerber sluit af met een stukje kwetsbaarheid. Eerder heeft hij het over “keeping the curtain up”. Houd het gordijn omhoog en durf te laten zien wie je bent. Hij zegt ook dat mensen bedrijven creëren om zo hun eigen wereld te creëren. Volgens Gerber is het een vlucht van de chaos die heerst in de buitenwereld. Dat is menselijk en ook bewonderingswaardig, maar moet keuzes niet vertroebelen.
Random Picks
In Baskenland presenteerde de Nederlandse start-up Lightyear deze week de Lightyear 0, het eerste model van Lightyear dat je vanaf dit najaar op de weg kunt tegenkomen. Hoewel de auto nog niet helemaal productieklaar is - 'Je ontdekt steeds nieuwe dingen’ (Van der Ham, medeoprichter) – zijn de verwachtingen hoog gespannen. Lees hier een verslag van het FD dat onder Spaanse zon kennismaakte met de duurzame wagen.
Een andere primeur op autogebied kwam deze week van Cruise. Cruise werd afgelopen woensdag het allereerste bedrijf dat op commerciële schaal taxiritjes met een zelfrijdende auto aanbiedt: “The era of commercial autonomous robotaxi service is here”, TechCrunch.
Costco is een Amerikaanse retail-keten die onder andere bekendstaat om hele kippen voor $4,99. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat twee aandeelhouders Costco aanklagen. Zij stellen dat het bedrijf en zijn bestuurders dierenwelzijnswetten hebben overtreden en daarmee hun verantwoordelijkheden richting aandeelhouders hebben veronachtzaamd. Lees meer: CNN
Met veel bombarie kwam de afgelopen jaren een industrie van legale wiet opgang in de VS. Twee economen van University of California betwijfelen in hun nieuwe boek Can Legal Weed Win?: The Blunt Realities of Cannabis Economics of hier ooit duurzame verdienmodellen zullen ontstaan. De concurrentie van illegale wiet blijft groot. Lees hier een TIME interview met de onderzoekers.
Tot volgende week!