“Don’t cross a river if it is four feet deep on average.” – Nassim Nicholas Taleb
Beste lezer,
Deze week ging ik naar Zaandam voor een tech-conferentie. Te midden van grofweg 10.000 andere deelnemers uit 120 landen hoorde ik in zalen en tenten over Project Guardian, climate fintechs, WALY en talloze andere begrippen die ik eerder niet kende. Zoals gebruikelijk sluiten we de nieuwsbrief af met een aantal (niet geheel) Random Picks.
Maar nu eerst een mandje Sriracha saus. Extreem weer heeft een negatief effect op de chilipeper teelt en grote tekorten dreigen...
Verhaal van de week
Het voelt als een festival. Een leuk bandje spelend op de achtergrond, een paar foodtrucks met namen als Karma Kebab en een reuzenrad. Op picknick- en statafels liggen roze kranten (TNW is een FT company) en als ik om half twaalf het terrein oploop wordt links en rechts al bier gedronken.
In de ronde Future of Finance tent is dan een panel bezig zich een weg te banen door het antwoord op de vraag welke impact blockchain technologie op bankieren heeft en zal hebben.
Een panellid deelt het idee dat de massa de technologie niet hoeft te begrijpen. Hoeveel mensen kunnen nu echt uitleggen hoe het internet precies werkt? Ik weet niet of het een natuurlijke volgende fase is in het volwassen worden van de technologie om het minder over de technologie en meer over de toepassingen te hebben of dat het hier gaat om een opportunistisch ‘niets te zien hier, doorlopen’. Ook JP Morgan is aanwezig (colbert en T-shirt) en ik onthoud van zijn bijdrage dat we via gecentraliseerde instituties een gedecentraliseerde economie kunnen creëren. Ja, dat klinkt paradoxaal.
Het gaat over Project Guardian waarbij de Singaporese overheid experimenteert met tokenization van assets en iemand spreekt de zin uit die je wist dat zou komen: “We’re still so early.” Een andere quote die zomaar voorbij komt, maar niet zou misstaan op een tegeltje: “No one wants to play a game which has no rules.”
In een andere tent wordt uitgelegd hoe Snapchat-achtige filters waarmee je kleding virtueel uit kunt proberen, gaan zorgen dat online shoppen totaal anders wordt. Ik ben naar deze tent gekomen voor The realities of a circular economy: implementable action at the core. Een van de panelleden hoopt op regelgeving, want consumenten hebben niet de discipline te doen wat ze willen. De oprichter van Fairphone gooit een steen in de vijver door af te trappen met: “Recycling is stupid.” Liever inzetten op een lange levensduur en onderdelen vervangen. Hij vertelt over een abonnement dat goedkoper wordt naarmate je langer met je telefoon doet. De afgevaardigde van Philips heeft het over Pay per Scan, Scans as a Service en Try & Buy. Het zijn verdienmodellen die moeten zorgen voor de juiste prikkels: niet zoveel mogelijk machines verkopen, maar zorgen dat er altijd scans gemaakt kunnen worden. Ook bij Tommy Hilfiger zitten ze niet stil, daar gaan ze o.a. experimenteren met het verhuren van kleding.
Weer terug in de ronde tent gaat het over climate fintechs. Er moet gewerkt worden aan kaders en standaarden voor gestructureerde en controleerbare uitstootdata. Hier geen blik op de politiek, “consumers are in the drivers seat” en we hebben de snelheid van startups nodig.
In weer een andere zaal vertelt de auteur van onder andere ‘Hygge – De Deense Kunst van het Leven’ over Wellbeing Adjusted Life Years (WALY). Een maatstaf om te kijken hoe zinvol een verandering of investering nu echt is. Maar waar stop je qua wellbeing adjusting? Kijk je bijvoorbeeld naar de impact van een aandoening op de zieke of neem je ook het verdriet van naasten mee?
Aansluitend hoor ik hoe drie miljard mensen geen toegang hebben tot het financiële systeem. De spreker legt uit hoe group lending uitkomst kan bieden als er geen onderpand is, maar wel sociaal kapitaal. De inzet van data is veelbelovend, maar ethisch soms ingewikkelder. Als we weten dat mensen die altijd hun telefoon op tijd opladen gemiddeld genomen vaker leningen terug betalen, kunnen we daar dan iets mee en wat precies?
Op een groot scherm – ze zitten erg ver weg - kijk ik naar Sir Tim Berners-Lee en John Bruce. Pas achteraf kom ik erachter dat Berners-Lee een van de grondleggers is van het wereldwijde web. Hij werkt nu aan een technologie die mensen de macht geeft over hun eigen data. Ze bouwen dit bovenop het web, blockchains niet vereist. Bijvoorbeeld de Vlaamse overheid ziet wel wat in de Solid technologie. Wanneer de interviewster vraagt wat Berners-Lee als eerste doet op zijn telefoon nadat hij wakker wordt, is hij duidelijk van zijn à propos. Dit is een man van de inhoud.
Ik ben er nog niet uit hoe the next web eruit zal zien, maar het zal te maken hebben met heel veel data en online eigendom, bijvoorbeeld van data. En daar dan weer data over…
Random Picks
Terwijl tal van alcoholproducenten investeren in alcoholvrij werkt Coca-Cola voor het eerst samen met whiskey merk Jack Daniels. Lees meer: Hypebeast
De New Yorkse startup Wonder wordt na een nieuwe financieringsronde à $ 350 miljoen gewaardeerd op $ 3.5 miljard. Wonder werkt samen met populaire chefs om exclusieve menu’s samen te stellen, het eten wordt in mobiele keukens – busjes – bereid, naar eigen zeggen “just steps away from your door, then served as soon as it’s ready.” Lees meer: TechCrunch
Een crypto-heavy NBA seizoen kwam deze week tot een einde. Cryptobedrijven sponsorde voor $ 130 miljoen dit seizoen, een explosieve toename na $ 2 miljoen een jaar eerder. Lees meer: CNN
Benieuwd waarom Kenianen wanneer ze spullen bij Amerikaanse webwinkels bestellen dat met behulp van Somaliërs doen? Je leest het op Rest of World.
Tot volgende week!