“it was a trap” - Jack Dorsey op Twitter, 10-12-2021
Beste lezer,
Deze week aandacht voor de introductie van Web5 en een aantal (niet geheel) Random Picks. Dit wordt leuk.
Maar eerst dit beeldje van een ijsbeer, rond 1927 gemaakt door François Pompon en deze week geveild voor $226.800.
Verhaal van de week
Deze week werd nog een ander kunstwerk geveild.
De Toren van Babel ging afgelopen vrijdag van hand tot hand voor een significante $ 2.580.000.
Als het gaat over een stel hemelbestormers en onbegrijpelijke taal is de sprong naar de wereld van NFTs/crypto/Bitcoin/Web3 gauw gemaakt. Waar in het verhaal van Babel een stel mensen een toren tot in de hemel wilde bouwen, maar door een spraakverwarring faalde, proberen een stel techneuten, ondernemers en investeerders een nieuwe – utopische – online wereld te scheppen.
Door de enorme hoeveelheid jargon, maar ook een gebrek aan geaccepteerde termen om verschijnselen te duiden (de ene NFT is de andere niet), blijft het moeilijk om een inhoudelijk gesprek te voeren over de toekomst van ons internet, in potentie een hemelachtige metaverse, maar ook mogelijk een dystopische surveillancestaat. Hoe dan ook, hoe breder en diepgaander het gesprek hierover gevoerd kan worden, hoe beter. Dat begint bij het spreken van eenzelfde taal.
Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was (wat is Web3 ook alweer?), was daar ineens Web5. Nee, geen Web4, want Web2 + Web3 = … Via twitter deelde TBD (onderdeel van Block waarvan Jack Dorsey medeoprichter en grootaandeelhouder is) afgelopen vrijdag een Google Doc presentatie waarin ze uiteenzetten wat Web5 inhoudt. Het is “The Decentralized Web Platform” en “A new evolution of the Web that enables decentralized apps and protocols”.
Om heel eerlijk te zijn begrijp ik er vooralsnog weinig van, behalve dat het zwaartepunt verschuift naar het mogelijk maken dat mensen controle en eigenaarschap hebben over hun online identiteit en data. Dit moet op decentrale wijze zodat niemand – geen bedrijf of overheid – de controle weer af kan pakken. We gaan bovenop Bitcoin online identiteiten bouwen en verder zijn er geen cryptotokens nodig in Web5.
Nog even over TBD, op hun Twitter-account doen ze net of ze vanuit de ruimte tweeten en de enige ‘persoon” die ze volgen is @greg16676935420. Met de ingewikkelde technische achterkant waar Web5 op steunt snap ik dat je iets anders nodig hebt om aandacht te trekken en enthousiasme aan te wakkeren. Anderzijds rijmt de luchtigheid moeilijk met de zwaarte van hun missie.
Terzijde, Snoop Dogg heeft laten weten aan Web6 te werken.
Een andere les die vaak uit het Bijbelse verhaal over de Babyloniërs wordt getrokken is dat hoogmoed voor de val komt. Ik ben er nog niet uit of Web5 meer of minder hoogmoedig dan Web3 is…
Ironisch genoeg zou de titel van het voornoemde schilderij verwarring kunnen veroorzaken aangezien het verward zou kunnen worden met het schilderij “Toren van Babel” van Hollandse meester Pieter Bruegel de Oude. Het geveilde stuk is niet van hem, maar van zijn zoon Pieter Bruegel de Jonge. Het komt de verwarring niet ten goede dat het werk in grote mate identiek is aan het iconische schilderij van zijn vader.
Pieter Bruegel de Oude word tegenwoordig geschaard tot de tien meest beroemde Nederlandse schilders – aldus het immer betrouwbare alletop10lijstjes – maar lang werd hij gezien als artistieke lolbroek inclusief bijnaam Peer den drol. Daarmee afsluitend rest mij niets anders dan me af te vragen: What's in a name?
Random Picks
Om bovenstaande te schrijven was dit VICE artikel nuttig. In het stuk wordt ook een fictieve The Onion column aangehaald waarin de CEO van Gilette uitlegt waarom ze van drie naar vijf mesjes gaan. Je leest de satirische column hier.
Een sterk staaltje bundelen: de Amerikaanse streamingsdienst Peacock gaat Premium en Premium Plus abonnees maandelijks bioscoopkaartjes en vouchers om online films te huren geven. Lees meer: TechCrunch
De CEO van Corning Incorporated (Amerikaanse producent van glas/keramiek/etc.) vertelt in gesprek met TIME onder meer over wat hij leerde van Steve Jobs:
“Steve Jobs helped me realize that ‘I’ is the wrong word to view risk. When you start to think about the pros and cons for the ‘we,’ you view risk differently and become much more of a well-balanced judge of risk.”
Tot volgende week!