“The cynic knows the price of everything and the value of nothing.” - Oscar Wilde
Beste lezer,
Deze week een korte, maar krachtige editie. In het verhaal van deze week deel ik een van mijn favoriete economische concepten. We sluiten af met een vijftal (niet geheel) Random Picks.
Maar nu eerst Jean-Michel Basquiats “Devil” uit 1982. Het werk ging onlangs over de toonbank voor $ 85 miljoen. De Japanse multimiljonair Yusaku Maezawa betaalde zes jaar geleden $ 57.3 miljoen. Niet gek…
Verhaal van de week
Als ik eergisteren wat nieuwsberichten bekijk lees ik over ontslagrondes bij snelgroeiende bedrijven. Wanneer ik gisteren een woonkamer binnenloop gaat het op televisie over een ophanden zijnde voedselcisis. Terwijl ik vandaag zoek naar nog wat frisse Random Picks lees ik dat het hoofd van de Wereldbank zich moeilijk kan voorstellen dat we een recessie kunnen voorkomen.
Tegelijkertijd was de overvloed aan vacatures nooit zo groot als nu en is onze overheid niet bang om doorlopend de portemonnee te trekken om groei aan te jagen en strubbelingen te dempen.
Ik zou nog veel meer links, cijfers en argumenten kunnen verzamelen die bewijzen dat er een crisis aankomt. Of juist niet. Om over de precieze timing nog maar te zwijgen.
In mijn ogen is het wel duidelijk dat de komende periode er één van piepen en kraken zal zijn, een tijd van stress en variatie. Of hoge inflatie economische groei nu breekt of juist consumptie aanjaagt, het zal niet vlekkeloos en gestroomlijnd gaan, maar met horten en stoten en chaotisch. Of de arbeidsmarkt nu heel krap blijft of juist implodeert, het zorgt voor onzekerheid, bij bedrijven of bij werkenden.
Dit is het moment dat ik het wil hebben over anifragiliteit. Het is een wonder dat het begrip niet eerder ter sprake is gekomen als je bedenkt dat het één van de kernbegrippen is uit het werk van Nassim Nicolas Taleb en Talebs werk een enorme invloed heeft gehad op mijn denken…
Iedereen weet wat fragiel is (een vaasje) en iedereen weet wat robuust is (een baksteen), maar er is nog een derde categorie: zaken die niet slechts bestand zijn tegen chaos, stress, fouten, onzekerheid en tegenslagen, maar van deze wanorde juist sterker worden. Een bokser die zijn incasseringsvermogen vergroot met iedere klap die hij te verduren verkrijgt is antifragiel. Een spier die sterker terug groeit nadat belasting kleine scheurtjes heeft veroorzaakt is antifragiel. Een bedrijf dat leert van klachten is antifragiel.
Je kunt verhandelingen schrijven over waar robuustheid ophoudt en antifragiliteit begint, of wat het verschil is tussen antifragiliteit en aanpassingsvermogen en misschien doe ik dat wel een keer - een inleiding vind je op Wikipedia - maar ik denk dat het een goed begin is om na te denken over hoe positieve én negatieve prikkels jou of je bedrijf kunnen voeden.
Een voorbeeld. Solliciteren kan een schitterende antifragiele activiteit zijn. Je kunt leren van afwijzingen én van wanneer je aangenomen wordt. In een tijd met enorm veel vacatures vallen harde eisen qua opleiding en ervaring steeds vaker weg en kun je met uitzonderlijke sollicitatievaardigheden worden aangenomen op plekken die je niet voor mogelijk hield. Mochten er weer tijden aanbreken waarin werkgevers rucksichtslos moeten kiezen tussen overgekwalificeerde kandidaten kom je zonder een sterk staaltje solliciteren misschien helemaal niet aan het werk. Door een antifragiele houding word je beter in solliciteren en goed zijn in solliciteren maakt je antifragiel.
Logistieke planning, opleiding, ervaring, klantenbestand. Hoe antifragiel ben jij?
Random Picks
Clearview AI heeft naar verluid online twintig miljard foto’s verzameld om zo de best denkbare gezichtsherkenningstechnologie te bouwen. De Britse toezichthouder heeft een boete opgelegd van £ 7.5 miljoen, Clearview AI houdt vol zich aan de wet te hebben gehouden… Lees meer: TIME
Volgens blogger Jan van den Berg is Google een beetje de draad kwijt. Ik weet niet of ik het daar mee eens ben, maar zijn vraag of het verdwijnen van Googles motto - “Don’t Be Evil” - eerder oorzaak of gevolg is, stemt tot nadenken. Lees meer: Jan van den Berg
Terwijl de startupwereld zijn adem inhoudt introduceerde Andreessen Horowitz deze week een vierde crypto fund: $4.5 miljard ligt klaar om geïnvesteerd te worden. Lees meer: a16z
EY heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het beste voorspellingsmodel voor het aantal kikkers op een specifieke locatie. Dat is interessant, aangezien het aantal kikkers iets zegt over hoe gezond een bepaald ecosysteem is. De hoofdprijs is tienduizend dollar. Lees meer: EY
Dat een startup op meer dan tien miljard dollar wordt gewaardeerd betekent niet dat alles koek en ei is. Bolt (online betalingsverkeer) is aangeklaagd door haar meest prominente klant, er was een ontslagronde én de controversiële oprichter Ryan Breslow vond het nodig om op Twitter uit te halen naar concurrent Stripe en de Sillicion Valley startupwereld in het algemeen. Lees meer: Crunchbase