#26 - Random Picks special: de hemel achter de paywall en meer
Bijen beschermen, een bitcoinstandaard en King Richard op HBO Max
Beste lezer,
Deze week een lekkere snack van een nieuwsbrief, ik deel namelijk negen opvallende Random Picks met je. Als je een bepaald onderwerp bij uitstek interessant vindt lees je verder via bijgevoegde links. Volgende week ben ik terug met een langer inhoudelijk stuk zoals je van me gewend bent; een interview met twee mannen die bouwen aan écht zinvolle toepassingen van blockchaintechnologie.
Maar nu eerst een foto van Christian Smalls. Hij is voorman van de allereerste Amazon vakbond die een meerderheid van de werknemers voor zich wist te winnen en nu dus aan de onderhandelingstafel mag aanschuiven.
Random Picks
Via De Optimist las ik een stuk met de veelbelovende titel Why we stopped making Einsteins. De auteur legt een verband tussen privéonderwijs en het ontstaan van genieën. Privéonderwijs betekent in dit verband niet hulp van een doorsnee studentje bij het blokken voor een eindexamen Frans, maar intensieve, multidisciplinaire stimulans vanuit de beste mensen binnen hun vakgebied. Waar het een mooi pleidooi is voor stimulering en het aanwakkeren van nieuwsgierigheid, wordt in de Astral Codex Ten nieuwsbrief gehakt gemaakt van het een-op-een verband: Scott Alexander presenteert tal van tegenvoorbeelden, legt bloot dat privéonderwijs (bijv. in de muziek) nog wel degelijk voorkomt én hij legt uit dat we tegenwoordig simpelweg minder snel iemand voor genie aanzien.
Over het effect van stimulering gesproken, in de film King Richard zien we hoe de vader van Venus en Serena Williams een drijvende kracht was tijdens hun ontwikkeling van talenten tot twee van de beste tennissters ooit. Het is een interessant vraagstuk: waar ligt de balans tussen kinderen (en ook werkenden) uitdagen alles eruit te halen, maar tegelijk geen wereld van never enough en burn-outs te creëren? Als je niet voornemens bent Will Smith te cancelen kun je de film bekijken via HBO Max. De trailer check je hier.
Over HBO Max gesproken, waarschijnlijk is ook jou de introductie van deze streamingsdienst in Nederland niet ontgaan. Naast een landelijke marketingcampagne ging de Amerikaanse gigant voor een opvallende actie: wie zich aanmeldde voor 1 april ontvangt voor altijd 50% korting. Bij andere streamingsdiensten zien en zagen we vaak dat een gratis proefperiode mensen over de streep moest trekken. Volgens marktonderzoeker Telecompaper haalt HBO Max naar verwachting 200 duizend tot 250 duizend abonnees in Nederland binnen. Het zou me niet verbazen als dat nog weleens wat meer zou kunnen worden. Lees meer: Adformatie
Al is het te midden van het al uitpuilende aanbod van content wel vechten om je plekje. Voor TIME’s nieuwsbrief Into the Metaverse bespreekt Andrew Chow een boek, film en twee series (fictie) die interessante toekomstscenario schetsen met een grote rol voor technologie. In de Amazon Prime serie Upload is het mogelijk je bewustzijn te uploaden naar een visual afterworld. Aangezien je geest zo voortleeft zonder dat je daar je fysieke vorm voor nodig hebt wordt er op deze manier een soort hemel gecreëerd. Wel een hemel achter de paywall gecontroleerd door Big Tech, maar toch.
Denk je aan dit soort metaverse-achtige scenario’s denk je ook direct aan crypto. Oppercrypto bitcoin vind ik nog altijd lastig te duiden als driver for change en ook als investering blijft het een ingewikkelde: welke waarde zou horen bij een bepaalde adoptiegraad of specifiek gebruik? Analisten van VanEck asset management - ooit opgericht door een pionier op het gebied van investeren in god - hebben het rekensommetje gemaakt wat er zou gebeuren als centrale banken (weer) reserves zouden aanhouden voor al het brief- en muntgeld dat ze hebben uitgegeven (M0). Als wordt gekozen voor een goudstandaard zou de waarde van een ounce goud $31.000 dollar worden (nu minder dan 2k). Wordt er in plaats daarvan gekozen voor een reserve bestaande uit bitcoins zou een waarde van $1.300.000 per bitcoin mogelijk zijn (nu minder dan 50k). Als er reserves zouden bestaan voor ‘al’ het geld (M2) dan zou de waarde van goud oplopen naar $105.000 of $4.800.000 voor bitcoin. Lees meer: MarketWatch
Hoewel bovenstaande scenario’s vrij onrealistisch zijn, is het wel degelijk denkbaar dat er drastische zaken zullen veranderen in het ons geldsysteem. Ken Griffin (goed voor $27.2 mld) van hedgefonds Citadel verwacht dat de Westerse sancties tegen Rusland lange termijn effecten zullen hebben op het door de dollar gedomineerde wereldwijde financiële systeem. Het afsluiten van Rusland van de wereldwijde financiële markten laat zien wat voor wapen macht over het geldsysteem is en zal landen als China, India en Brazilië verder aan het denken zetten… Wil je meer lezen over de gelauwerde, maar ook gehate Griffin en zijn visie, de Forbes coverstory lees je hier.
Ondertussen draait de economie door en blijven ondernemers ondernemen. Van IBM en UPS tot Impossible Foods en Nubank, van NoTraffic en Athletic Brewing Company tot OpenSea en Wonderschool, op De TIME 100 Most Influential Companies lijst vind je tal van inspirerende voorbeelden. Bedrijven op de lijst houden zich bezig met AI, kwantumcomputers, opruimen van afval in de ruimte, elektrificeren van steden, melk zonder koeien en huizen bouwen met een klein budget. De bedrijven van TIME Person of the year Elon Musk (Tesla, SpaceX, etc.) schitteren door afwezigheid.
Een bedrijf dat het volgend jaar misschien tot het TIME lijstje schopt is Beewise. Dit Israëlische bedrijf maakt robotische Beehomes om bijen te beschermen tegen klimaatverandering, maar ook tegen bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen. Aan de funding zal het niet liggen, afgelopen week maakten ze een nieuwe financieringsronde van 80 miljoen bekend.
De laatste random pick van deze week heb ik niet zozeer gekozen omdat ik de inhoud boeiend vind, maar juist omdat ik denk: schieten we niet een beetje door als we alles maar willen duiden? Op Axios lees ik dat je als bedrijf moet oppassen met 1 april grappen, want misschien hebben mensen niet door dat het een grap is… Er wordt zelfs een business ethics professor aangehaald om het ons uit te leggen.
Maar mensen, we kunnen toch wel tegen een geintje?
Tot volgende week!